Савременом рачунарском опремом обогаћени информатички кабинети у три краљевачке основне школе

Дана 07.09.2022. године у ОШ „Јово Курсула“ у Краљеву обављена је подела рачунарске опреме за три основне школе: ОШ „Јово Курсула“ из Краљева, ОШ „Живан Маричић“ из Жиче и ОШ „Јован Дучић“ из Роћевића.

Ученици три краљевачке основне школе имаће прилику да у новој школској години, захваљујући вредној донацији Mинистарства просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије, усавршавају своје дигиталне вештине на потпуно новој рачунарској опреми.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић присуствовали су подели ове значајне информатичке опреме која је уприличена у Основној школи „Јово Курсула“.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Школска управа Краљево су још једном мислили на ђаке краљевачких основних школа, и то не само градских, већ и школа на сеоском подручју, истакао је први човек Града изразивши захвалност за ову драгоцену донацију.

Укупно је обезбеђено 60 рачунара и пет штампача за ученике основних школа „Јово Курсула“, „Живан Маричић“ из Жиче и „Јован Дучић“ у Роћевићима и истурено одељење школе у Дедевцима чиме ће, како сматра градоначелник, наставно-образовни процес у овим школама бити знатно унапређен.

„Надам се да ће свим ученицима ових школа рачунари помоћи да се медијски описмене и да унапреде своје знање јер је јако важно да познају рад на рачунару како би сутра имали шансу да наставе школовање, али и да добију добар посао“, изјавио је Терзић.

Како је истакла руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић, циљ Школске управе и Града, у сарадњи са ресорним Министарством, јесте да се обезбеде што квалитетнији услови за рад наставника, а самим тим да настава прати савремене токове. Она је појаснила да Школска управа не ради само на осавремењавању наставе, већ и на побољшању техничких услова школа, као што су опремање школских просторија новим намештајем и опремање фискултарних сала.

Директор Основне школе „Живан Маричић“ из Жиче Јелена Стефановић, чијем информатичком кабинету је било потребно обнављање дотрајале постојеће рачунарске опреме, изразила је захвалност Министарству, Школској управи и Граду. Како је истакла, нова рачунарска опрема ће помоћи у организацији наставног процеса и у даљем развоју дигиталне писмености ученика нижих разреда, као и у оснаживању наставника за рад у савременом дигиталном окружењу.

Основна школа „Јово Курсула“, која броји више од 900 ђака, добила је 29 рачунара и два штампача, школа њихових другара „Живан Маричић“ у Жичи постала је богатија за 20 рачунара и један штампач, док су школарци ОШ „Јован Дучић“ за информатички кабинет матичне школе и истуреног одељења даривани са укупно 11 рачунара и два штампача.

Захваљујући Министарству просвете, науке и технолошког развоја, у децембру 2021. године, донацију у виду 348 рачунара и 23 штампача добиле су четири средње и 11 основних краљевачких школа. У оквиру друге фазе пројекта, у јулу ове године, 16 наших основних школа обогаћено је са укупно 85 лаптопова и 52 пројектора.

Извор видео снимак: РТВ Краљево

Извор текста и фотографија: Сајт Града Краљева