Основна школа ,,Јошаничка Бања”

Дана 16.8.2019. године, руководилац Школске управе у Краљеву Бојана Маринковић и просветни саветник Милош Лазовић обишли су  ОШ „Јошаничка Бања“ у Јошаничкoj Бањи, ради увида у припремљеност за почетак школске 2019/2020. године, као и на који начин је планирано да се примењује Пилот пројекат обогаћеног једносменског рада.

Прва школска зграда у Јошаничкој Бањи подигнута је 1867. године за читав крај -укључујући Биљановац и Баљевац. Садашња школа саграђена је 1964. и добила је назив ,,Копаонички партизански одред”, који је носила три деценије

Пре две године зграда је први пут реновирана. Обновљени су подови учионица, зидови, постављен је нови кров, као и сви прозори и врата. Учионице сада делују пространије. Оронуо тоалет замењен је новим и модерним. Ђаци су добили посебан библиотечки кутак. Ове велике промене омогућила је донација господина Миломира Главчића из Канаде, као и донација Општине Рашка. Општинским средствима уређено је двориште, а у августу ове године реновирани су холови и подови у њима, чиме је обнова у потпуности завршена. Поред школе је и балон хала; ту и после наставе деца тренирају различите спортове.

dav

У школском дворишту налази се Дом културе, у чијем склопу су вртић и биоскоп. Ученици и наставници имају привилегију да Дом користе за приредбе, представе и различите културне догађаје. Ту вежбају и млади фолклораши који се представљају како по читавој Србији, тако и у иностранству.

Јошаничка Бања се данас може похвалити најлепшом школом у околини. Похађа је око стотину ученика. Постоје три издвојена одељења: Раковац, Црна Глава и Ковачи (активно одељење). Иако ученика нема много, врло су успешни на такмичењима и конкурсима.

Модернизацији наставног процеса допринели су рачунари, пројектори и остала техничка средства добијена од Миломира Главчића и у пројекту Министарства просвете Дигитална учионица.

Уколико одлучите да посетите ову малу, али посебну школу, уживаћете у зеленилу што је окружује, предивној, свежој бањској клими, а дочекаће вас насмејана деца и наставници познати по својој гостопримљивости.