Ученици који су освојили награде на републичким такмичењима 2018/2019. године

У среду, 03.07.2019. године, у 10 сати у Свечаној сали Градске управе ученицима основних и средњих школа са територије града Краљева који су освојили једно од прва три места на републичким такмичењима 2018/2019. године,чији је покровитељ било Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, као и њиховим наставницима који су им пружали подршку, свечано су уручене захвалнице.

Ученицима који су остварили најбоље резултате захвалнице су уручили градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић.

Градоначелник је истакао значај тога што је велики број деце и њихових наставника и професора учествовао у овом заједничком успеху краљевачког школства и изразио очекивање да ће они завршити факултете и у наредним годинама радити на развоју града Краљева. „Они су права елита града Краљева“, истакао је градоначелник Терзић, који је ученицима поручио:„Желим Вам да у наставку школовања и даље бележите овакве успехе, да наставите да учите и да радите, а да ваши другови и другарице из одељења ваш успех користе као мотив да се више труде и да настоје да побољшају своје оцене како бисмо се наредне године видели у ширем друштву, како би, уз све вас, код нас дошли и они и како би Краљево имало ђаке које заслужује. Како бисмо за неколико година све вас видели у нашем граду, али са дипломама факултета, и да онда сви заједно радимо на развоју нашег града.

“Руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић је захвалила градоначелнику, који је, како је рекла, награђенима и њима као организаторима, указао част, „показујући да су знање и успеси наших ученика и наставника вредни пажње јавности и града Краљева“. „Желимо на овај начин да промовишемо таленат, рад и јединственост ученика, а исто тако и посвећеност послу, амбициозност и истрајност наставника. Заједничким напорима ви сте постигли успех којим се сви поносимо и који ће ученицима бити додатна мотивација у остварењу њихових потенцијала. Само најбољи покрећу друштво напред, померајући границе и постављајући нове изазове. Данас су са нама они који су ове школске године били најбољи и освојили једно од прва три места на републичким такмичењима организованим од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Сигурни смо да се међу њима налазе будући одговорни чланови друштва, лидери у својим областима и узори за друге““, поручила је Бојана Маринковић.

Како је објаснила, критеријум прошле и ове године за награђивање био је да су ученици освојили прво, друго и треће место на републичким такмичењима за ученике основних и средњих школа, у оквиру календара такмичења Министарства просвете, науке и технолошког развоја. „Сигурно ћемо од следеће године да проширимо тај ранг, али ове године смо се држали календара такмичења које је прописало Министарство просвете“, рекла је руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић. Српски језик односно српски језик и књижевност, италијански језик, географија, историја, математика, физика, хемија, техника и технологија, техничко и информатичко образовање, музичка култура односно флаута, хорна, клавир, музичка теорија, соло певање, камерна музика, физичко васпитање, електроника у енергетици, основе електротехнике, електроника, практична настава, AUTOCAD, бетон, аранжирање биљног материјала, техничко цртање, здравствена нега…предмети су у којима су наши млади суграђани показали највише знања на републичким такмичењима током протекле школске године.

Међу најбоље пласираним нашао се и ученик седмог разреда Основне школе „Светозар Марковић“ Павле Јовановић, који је освојио на физици другу награду, на „Мислиши“прву, на Дописној математичкој олимпијади и на Математичкој интерент олимпијади трећу награду.

Захвалницу је, поред ученика и наставника, добило и Друштво за српски језик и књижевност Краљево за успешну сарадњу и бројне активности на подизању квалитета образовања и васпитања.

У уметничком делу програма наступиле су Софија Јовановић, ученица шестог разреда Основне музичке школе„Стеван Мокрањац“, као и Кристина Манчић, ученица другог разреда Средње музичке школе„Стеван Мокрањац“, уз клавирску сарадњу Илије Лазаревића.