Да наша будућност не заборави нашу прошлост“ – 14. октобар у Краљеву

„…Никад више у Краљеву сто за једног, никад више, туго наша, тај смо наук изучили!“… стиховима Богдана Мрвоша, које је казивао глумац Краљевачког позоришта Предраг Павловић, почело је овогодишње обележавање Дана сећања на невино страдале жртве у стрељању октобра 1941. године у Краљеву.

На Гробљу стрељаних октобра 1941, сирене које су се као и сваке године огласиле у 11.00 часова, болно су подсетиле на страдање које нас је још једном окупило на овом великом стратишту. Црквени хор „Свети Архиђакон Стефан“ извео је химну Републике Србије „Боже правде“, а Војници Друге бригаде Копнене војске испалили су почасни плотун. Казивањем песме „Видосава Блажић“ Богдана Мрвоша, водитељ Милош Милишић је увео посетиоце у други део комеморације, на некадашњем губилишту. Свирајући „Посмртни марш“, „Оркестар 27. септембар“ је пратио полагање венаца.

Парастос жртвама служили су свештеници Епархије жичке. Обраћајући се на Гробљу стрељаних, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је, осврнувши се на основце са којима је послао поруке мира у свет, истакао да „наша деца, кроз нас, памте. Као што смо ми кроз своје родитеље у сећање урезали. Као што су они од својих у незаборав похранили…  И тако док нас буде. Док буде октобара… и октобара… Док буде ове наше ваше Грдичке косе, док буде овог нашег вашег Лагерског гробља“, рекао је градоначелник и поручио: „Учимо децу да буду деца – наша, унуци – наши, потомци – њихови… Учимо децу да имају претке, да нису самоникли. Учимо децу да имају браћу и сестре, да нису саможиви. Учимо децу да је овај град њихов, да су га својим животима неки далеки њихови изградили. Учимо децу да своје Краљево не дају, да богато је то наслеђе. Да Краљево уздигнуте главе и пуног срца, и данас и сваког другог дана, стоји пред онима сабраним у овом „граду у граду“, и с поносом сведочи претке који га вредним и достојним имена учинише“.