Завршен фестивал „Мали свет“

У организацији Краљевачког позоришта у Краљеву је од 5. до 11. јуна одржан први Фестивал уметничког стваралаштва за децу и младе МАЛИ СВЕТ, посвећен успомени на глумицу, редитељку и драмску списатељицу Ружицу Степановић Алексић, која је седамдесетих година прошлог века основала и више од једне деценије успешно водила прво дечје позориште у Краљеву које је носило назив ПИОНИРСКО ПОЗОРИШТЕ.       

Фестивал уметничког стваралаштва за децу и младе МАЛИ СВЕТ основан је са циљем промоције професионалног уметничког стваралаштва намењеног деци и младима, превасходно у области позоришне уметности, али и у сфери књижевности за децу, музичке и ликовне уметности намењене најмлађима.      Следећи мисију Тетка Ружице, која је са својим малим глумцима одлазила у походе ђацима пешацима, деци без родитеља, старима и болеснима – како би и они учествовали у лепоти и радости позоришног стваралаштва – представе и програми Фестивала одвијаће се паралелно у центру града и сеоским срединама – у школама и домовима културе у десет насељених места наше општине.       

Поред позоришних представа у главном програму, фестивал су својим наступима увеличали песници за децу Дејан Алексић и Тоде Николетић, глумци Горан Баланчевић и Драган Маринковић, дечји хорови из Краљева, као и жонглери и аниматори из Београда.       

Процена је да је све програме и представе фестивала (25 програма) видело више од 3.500 малишана, у седам дана трајања манифестације МАЛИ СВЕТ.

Руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић примила је Признање Краљевска Ружица за пријатељску помоћ и подршку у реализацији првог фестивала „Мали свет“. Бојана Маринковић, руководилац Школске управе Краљево подржала је организацију овог фестивала и учествововала на састанцима који су претходили његовој реализацији.