Јединствен поклон ђака и вероучитеља за дан школе у Врби

Пројекат је јединствен по томе што су први пут у школству Србије ученици изнели овако захтеван задатак као поклон својој школи

„Навикавајмо младеж на добро, од тога све зависи“, само је један од изрека мудрог „Доситеја Обрадовића“ чије име носи основна школа у Врби код Краљева. Иако остварење лепих идеја вероучитељ Милан Милутиновић не воли да приписује себи, многе су кренуле баш од њега, а најновији подухват је онај који је реализовао са ђацима ОШ „Доситеј Обрадовић” из Ратине, у оквиру „обогаћене“ једносменске наставе. У питању је инсталација,односно композиција са великим ливеним статуама под називом „Доситеј (Обрадовић) са децом“.

– Деца су, најпре, направила идејни нацрт пројекта, а потом смо радили статуе упознајући се са моделовањем, вајањем, као и са материјалима. Рад ученика 6/2 и 7/2 који су били иницијатори израде овог поклона, данас је свечано откривен у матичној школи у Врби као поклон поводом Дана школе, а пројекат је јединствен по томе што су први пут у школству Србије ученици изнели овако захтеван задатак као поклон својој школи – каже за портал Круг вероучитељ Милан Милутиновић.

Вероучитељ Милан подсећа да пројекат обогаћене једносменске наставе у Врби, Ратини и Драгосињцима постоји од пре четири године. Она подразумева додатне активности које могу пратити план рада школе, али могу бити обогаћене и реализацијом другачијих тема које ученици сами изаберу и заједно са координаторима и наставницима релаизују.
Најновија композиција рађена је месец и по дана, а представља фигуру Доситеја и деце која пажљиво слушају његове поуке из књига.

Рад девојчице Елене Славковић, ученице 6. разреда школе у Ратини, проглашен је за победнички, па су фигуре рађене према њеном раду.

Победнички рад је рад Елене Славковић по чијој скици су статуе рађене.
– Рад јесте био доста захтеван, јер није било лако обојити све фигуре, али је био право уживање – открива нам Елена.

И њена другарица из разреда Анастасија Марковић сагласна је да је израда фигура била интересантна, јер су се тако упознали са различитим материјалима, а било им је забавно и да се друже.

Фигуре су најпре рађене стиродуром и арматуром, а потом су изливене грађевинским лепком и метал емајлом који је дао утисак бронзе у финалном делу.

Радоје Видић, такође ученик шестог разреда школе у Ратини појашњава нам да је код израде фигура Доситеја и деце најтеже, заправо, било бојење.

– Најпроблематичније су биле дубљине и шупљине, па је за тај део посла било потребно и највише стрпљења. Девојчица је осмишљена у народној ношњи, какве су се носиле у време живота Доситеја Обрадовића, а дечак је у модерном, оделу данашњице. Тиме смо хтели да кажемо да је Доситеј и данас са нама – мудро збори Видоје.

Софија Вукадиновић, ученица седмог разреда, каже да су сви заједно, њих 20-ак ђака из једносменске наставе у Ратини, желели школи да поклоне диван дар како би је украсили:

– Мој задатак био је да бојим девојчицу, а најтеже је то бојење у пуно слојева – поносно, због добро обављеног задатка – каже Софија.

ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Врби почела је да ради давне 1845. године.

– Без обзора што је од данас још за годину тарија, у њој влада дух оптимизма и младости. И колеге, и деца показују колику су елен и мотивација саставни део наших живота – истиче Светлана Филиповић, в. д. директорке ове школе.
Административно седиште школе је у Врби, али она има још и одељења у Ратини, и Драгосињцима са укупно око 340 ђака распоређених на три школска места.

– Надамо се да ћемо отварањем продуженог боравка у Ратини спречити осипање деце и обезбедити већи број ученика за наредну школску годину.

На крају ове лепе приче – можда има места за још једну поуку мудрог Доситеја: „Живите добар и частан живот. Тако ћете у старости, када се будете присећали, уживати у њему по други пут“.

Извор текста: М. М. Д. за Портал Круг