Успех кошаркашке екипе Гимназије у Кини

Кошаркашка екипа Гимназије Краљево ове године се такмичила на Дванаестим олимпијским спортским играма ученика Републике Србије. Победом на овом такмичењу освојили су титулу државног првака и изборили пласман на Светско првенство ученика средњих школа, које се ових дана одржава у Макау у Кини.
На овом такмичењу репрезентацију Србије предводи професор физичког васпитања Владимир Адамовић, а екипу чине следећи ученици:

  1. Огњен Васић Ковачевић – други разред, спортско одељење
  2. Мирко Вучковић – други разред, спортско одељење
  3. Филип Вучковић – други разред, спортско одељење
  4. Вук Димитријевић – други разред, спортско одељење
  5. Алекса Драшковић – други разред, спортско одељење
  6. Огњен Матовић – други разред, спортско одељење
  7. Вукашин Мушикић – други разред, спортско одељење
  8. Војин Шоботовић – други разред, спортско одељење
  9. Војин Гојковић – трећи разред, природно-математички смер
  10. Огњен Каличанин – трећи разред, природно-математички смер.

На Светско првенство ученици су са својим професором отпутовали 22. јуна и од тада су одиграли четири утакмице, а противници су били: Бразил (50 : 44), Чиле (57 : 40), Монголија (59 : 51) и Уганда (60 : 58). Значајно је истаћи да је тим Гимназије из Краљева једина непоражена екипа после четири одигране утакмице.

Поред тога што има спортски карактер и значај, ово такмичење је важно и зато што омогућава ученицима да се друже са такмичарима из других земаља, да упознају друге културе и менталитет. Ученици Гимназије искористили су слободно време између утакмица да на најбољи начин промовишу своју школу, град Краљево и Републику Србију. На првенству су организоване бројне активности које доприносе упознавању међу ученицима из различитих земаља, где свака екипа има прилику да представи свој град и државу и њене одлике и специфичности. Треба поменути да је екипа Гимназије Краљево наишла на веома добар пријем од стране домаћина.

За ученике ће ово бити једно велико искуство и могућност да се усаврше у спорту, али и да стекну нека нова знања и упознају обичаје и културу других народа. Овај велики успех наших кошаркаша је права прилика да се Краљево још једном покаже као спортски град, а Србија као земља кошарке.