Размена у оквиру пројекта „Супер школе“

У Краљеву и Машинској техничкој школи „14. октобар“, у оквиру пројекта „Супер школе“, на размени се налазе 12 ученика и 3 наставника Мјешовите средње школе „Хазим Шабановић“ из Високог у Босни и Херцеговини. Испред Машинске техничке школе „14. октобар“ је одређено 12 ученика који су домаћини и свакодневно са гостима проводе време у низу заједничких активности предвиђених пројектом. Истих 12 ученика ће крајем августа, са наставницима, присуствовати узвратној посети школи у Високом.
Први дан посете протекао је у узајамном дружењу у школи, обиласку школских кабинета, заједничком ручку и вечерњој посети краљевачком позоришту.
Други дан ученици су провели у дружењу ван школске зграде. Најпре их је наставник Зоран Петровић на градском стадиону учио полетању крилом параглајдера, затим су уследиле посете краљевачком музеју, атељеу „Круг“, удружењу „Пријатељство за нова времена“ и заједнички ручак у градској кафани „Париз“. Дан је завршен заједничком шетњом по граду.

У наставку боравка, гости су посетили Врњачку Бању, Гоч, Матарушку Бању и манастир Жичу, а затим и додатне активности у школи и посета Спомен-парку у близини школе.

У петак, 26.05.2023. године учесници у размени из обе школе посетили су Градску управу града Краљева, где им се у Свечаној сали у име руководиоца Школске управе Краљево, обратио просветни саветник Алекса Попадић, који је гостима из Високог пожелео пријатан боравак и рад током размене у Краљеву. Гостима из Босне и Херцеговине обратили су се и Милош Лазовић, директор Машинске техничке школе „14. октобар“ и Дејан Рудњанин, наставник ове школе који је један од школских координатора пројекта. Након њих, присутнима се обратио и Харис Омерагић, наставник Мјешовите средње школе „Хазим Шабановић“ из Високог, који се захвалио на добродошлици и организацији боравка у Краљеву.

Након пријема у Свечаној сали градске управе, у школском амфитеатру присуствовали презентацији Спелеолошког клуба Краљево, након чега је уприличен заједнички ручак у „Кући сећања“. Целодневно дружење завршено је заједничком прославом у школи.
Дружење у школи настављено је и у суботусве до поласка ученика и наставника за Високо.
Склопљена су нераскидива пријатељства међу овим младим људима, а тугу због растанка, надјачала је радост будућег сусрета у августу, када ће ученике и наставнике из Краљева угостити школа у Високом.
RYCO и ГИЗ су покренули регионални програм за размену средњих школа „Супер школе” који је део је пројекта који суфинансирају Европска унија и Савезно министарство за економску сарадњу и развој Републике Немачке (BMZ). Програм за циљ има да подржи процес помирења и изградње мира, као и процес интеркултурног учења и дијалога између школа, ученика и ученица и њихових заједница са територије Западног Балкана. Сврха програма је пружање основа за стварање јаких и одрживих веза између средњих школа у региону и изградњу дугорочних партнерстава.

Извор фотографија: МТШ „14. октобар“, Краљево