Учењем и спортом до најбољих резултата – спортска Домијада у Краљеву

У Краљеву је одржано 22. републичко такмичење домова у спортским дисциплинама. У спортској хали Дома ученика средњих школа Краљево отварању  „Домијаде 2018“ присуствовали су руководилац  Школске управе Краљево  Бојана Маринковић ,  градоначелник Краљева др Предраг Терзић, а гости су били и државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Марко Миленковић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић, , представници Рашког управног округа, директори краљевачких јавних предузећа и установа, чланови Управног одбора и многи други.

У име града домаћина, ученике-такмичаре и госте поздравио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић. Он је изразио задовољство што краљевачки Дом ученика средњих школа наставља сарадњу са другим домовима ученика широм Србије.

„Мислим да је веома важно, поред учења и стицања нових сазнања, и учешће деце у спортским такмичењима, сукобљавање кроз спорт, и рад и труд како би постигли најбоље резултате. Мислим да синергија једног и другог доводи до најбољих резултата“, поручио је градоначелник.
Он је подсетио на то да је Дом ученика у Краљеву током претходне године изградио велелепну спортску халу, коју сматра једном од најлепших спортских сала у школама и домовима ученика у нашој земљи, уз помоћ Канцеларије за јавна улагања и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Отварајући спортску Домијаду, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Марко Миленковић истакао је посвећеност Министарства и министра Младена Шарчевића развоју образовања, унапређењу система васпитања и целокупног уређења тог комплексног система, као и изузетно задовољство у пружању финансијске подршке манифестацијама попут ове.

„Са представницима локалне самоуправе, градоначелником Краљева и директором Дома ученика, договорили смо даље смернице – поред ове величанствене сале, радићемо на томе да са адаптира и изгради нови део дома како би Краљево постало студентски центар, и нећемо се зауставити на томе“, поручио је државни секретар.
Он је истакао значај организовања овакве манифестације, која промовише здраве животне навике, другарство, пријатељство, слави младост и живот.

„Добро је што постоји координација између Министарства, Владе и града Краљева. Учинићемо све да створимо што боље услове за школовање, студирање и запослење, да наша деца не иду ван граница. Министар Шарчевић и премијерка Ана Брнабић су сваког дана у новом граду, договарају нове пројекте, максимално се ради, грађевинска сезона је у току. Урадићемо све да наши ученици, сутра компетентни стручњаци из разних области, постану успешни људи, којима ће се поносити њихови родитељи, наставници, васпитачи из домова и сви њихови пријатељи“, обећао је представник Министарства просвете.

У овогодишњој спортској Домијади учествује пет региона – Регион Западна Србија, Регион Шумадија, Поморавље и Браничево, Регион Југоисточна Србија, Регион Београд, Регион Војводина. Такмичи се 28 домова, са 434 учесника. Надметања у малом фудбалу, одбојци, кошарци, стоном тенису, шаху и стрељаштву одржавају се у Дому ученика средњих школа, ОШ „Чибуковачки партизани“, Пољопривредно-хемијској школи и Спортском центру „Оканик“.

Домаћин Домијаде 2018, директор Дома ученика средњих школа Краљево Драгутин Карановић, поручио је свим учесницима да су, без обзира на крајње резултате, победници сви, јер имају прилику да науче да су од победе важније поуке које и победе и порази остављају.
„Ниједну утакмицу, кажу, не добијају они који седе на клупи. Зато, нека Домијада почне и нека крену сва такмичења која ће, на крају, показати да су све наше борбе усмерене на позитивне ствари“, казао је Карановић.