Дан ружичастих мајица

Дан ружичастих мајица, међународни Дан борбе против вршњачког насиља, обележава се широм света сваке године последње надеље у фебруару. Овим се на симболичан начин посебна пажња поклања проблему вршњачког насиља у школама.

Ове године у реализацији краљевачких основних школа обележен  је Дан борбе против насиља 22.02.2024. године у 12 часова на Тргу српских ратника у Краљеву. Осмишљен је читав пројекат посвећен овом значајном датуму.

 Циљ овог пројекта  је превенција вршњачког насиља, развијање емпатије, толеранције, уважавања, прихватања различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата, као и развој људских и моралних вредности.

Учесници пројекта су ОШ „Драган Маринковић“, Адрани, ОШ „Драган Ђоковић Уча“ Лађевци, ОШ „Јован Дучић“, Роћевићи, ОШ „Чибуковачки партизани“, Краљево, ОШ „Татомир Анђелић“, Мрчајевци, OШ „Бранко Радичевић“, Витковац и ОШ „Живан Маричић“, Жича.

Активности поводом организације овог догађаја биле су учешће ученика из свих наведених школа, траспаренти са називом школа које су се представиле и  траспаренти на ружичастом хамер папиру са поруком против вршњачког насиља.Учесници су били обучени у розе мајице, а у рукама су имали ружичасте балоне. Да би послали поруку да су против насиља пустили су балоне да одлете по завршеним активностима. Креативност учесника показана је и тиме што су направили  цедуље од ружичастог папира са порукама ширења љубави и заједништва, слоге и мира, или  против вршњачког насиља које  су делити пролазницима.

Сви присутни ученици, заједно са својим наставницима, направили су круг око споменика на Тргу српских ратника и послали поруку „НЕ“ насиљу и подстакли ученике на заједништво, мир, слогу и толеранцију.