Донација ученицима Школе за основно и средње образовање „Иво Лола Рибар“

На предлог Школске управе Краљево ученици осмог разреда Основне школе „Живан Маричић“ из Жиче донирали су својим вршњацима у Школи за основно и средње образовање „Иво Лола Рибар“  књиге, сликовнице и енциклопедије које су прилагођене њиховим потребама. Према речима Бојане Маринковић, руководиоца Школске управе Краљево, Министарство просвете, науке и технолошког развоја подржава све акције које помажу деци са посебним потребама и учинили их видљивим за друштво.

„Деца која се због својих сметњи у развоју сматрају другачијима, често буду искључена из друштва, или бусу маргинализовани у друштву и локалним заједницама. Да би се ова деца укључила у живот своје заједнице , потребно је да мењамо ставове и праксе појединаца, организација и друштва. Министарство просвете са тимом за инклузивно образовање интезивно ради на томе да ова деца што више буду укључена у образовање. Посебна пажња се посвећује и наставницима како би на прави начин схватили разноликост и потребе ових ученика и укључили их у све активности школског живота“ изјавила је Бојана Маринковић, руководилац Школске управе Краљево.

Школа за основно и средње образовање „Иво Лола Рибар“ постоји већ 50 година и распослаже врхунским тимом наставничког кадра.

Према речима Маријане Минић, директорке Школе за основно и средње образовање „Иво Лола Рибар“ деца која похађају ову школу иако имају сметње у развоју имају исте потребе као и сва остала деца.“ Оно што је код њих наглашено јесте подршка за остваривањем посебних потреба.Осим образовних потреба којима се школа бави, неопходна  је и  њихова социјална интеракција која је овом данашњом акцијом и остварена“ , рекла је директорка школе.

Ова акција измамила је осмехе и радост на лицима ученика ШОСО „Иво Лола Рибар“. Према речима Јелене Стефановић, директорке Основне школе „Живан Маричић“ из Жиче, ученици ове школе  наставиће и даље да организују овакве хумане гестове.