Радионица на тему кафе

Инспирисане радионицом „Сврати на кафу“ одржаном  30. маја 2019. у Галерији Народног музеја Краљево, у окружењу изложбе „Кафа, узбудљива прича о добром укусу“, учеснице радионице, ученице  Економске-трговачке школе, организовале су у својој школи несвакидашњи догађај. Користећи исти начин рада, које су научиле од ауторке радионице Јелене Марковић, историчарке уметности (НВО Арт дистрикт), група ученица одељења 2/3, пословни администратори, са својом професорком Весном Лужњанин, припремила је радионицу „Кафа је само реч за нешто више“ 12. јуна 2019. у једној од школских учионица.

Циљ радионице је да се упознају навике данашње омладине кроз ритуал припремања и испијања кафе у друштву.

Догађај је организован као сусрет наставница, које су отишле у пензију са онима које и даље раде и позиву се одазвао велики број. Радионици је претходила читава активност прикупљања предмета везних за кафу, али и шире, ручних радова, односно читавог спектра предмета везаних за ручну израду у кућним условима, која је део наше традиције.

На почетку, све присутне је поздравила Драгана Пауновић, директорка Економско-трговачке школе и позвала Јелену Марковић да се обрати. Радионица је поновила метод рада да свака учесница, мељући кафу на ручној воденици, одговори на питања везана за његов однос према овом напитку, при чему су припремљено више десетине различитих питања. Међутим, програм је проширен на поезију и извођење песама, чиме је дат нови садржај и остварена добра међугенерацијска комуникација, на задовољство свих присутних.

„Уважена директорка, поштовани професори, драги ђаци, хвала вам на позиву и на прилици да присуствујемо једној занимљивој радионици. Тема је интересантна. Кафа одавно већ није само напитак. То је повод за сусрет и дружење. Данашња омладина има много изазова, а ми ћемо сазнати нешто више о самом припремању и конзумирању кафе. Сигурна сам да ћемо уживати! Хвала на пажњи и почнимо да кафенишемо“, овим поводом изјавила је Бојана Маринковић, руководилац ШУ Краљево.