Промоција Националног модела дуалног образовања и оквира квалификација у Републици Србији одржана у Новом Пазару

Канцеларија за дуално образовање и Национални оквир квалификација организовала је промоцију Националног модела дуалног образовања и оквира квалификација у Републици Србији у уторак, 28.02.2023. године у Културном центру у Новом Пазару.

Циљ догађаја био је информисање учесника о предностима дуалног образовања, досадашњим искуствима и постигнућима као и примерима добре праксе у имплементацији Закона о дуалном образовању, као и Закона о дуалном моделу студија у високом образовању.

Промоцију је отворила др Габријела Грујић, в.д. директора Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација.

Промоцији су присуствовали др Габријела Грујић, в.д. директора и представници Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација, Нихат Бишевац, градоначелник Града Новог Пазара, Бојана Маринковић, руководилац Школске управе Краљево, Лидија Марошек, представница Привредне коморе Србије, представници Регионалне привредне коморе Краљево, представници заинтересованих привредних субјеката, директори и ученици средњих стручних школа из Рашког управног округа.

Током промоције су представници пет средњих школа (Машинска техничка школа „14. октобар“, Краљево, Електро-саобраћајна техничка школа „Никола Тесла“, Краљево, Угоститељско-туристичка школа, Нови Пазар, Техничка школа „Изудин Шушевић“, Нови Пазар и Школа за дизајн текстила и коже, Нови Пазар) представили своја искуства у примени дуалног модела образовања. О искуствима у примени дуалног модела образовања говорили су и представници компанија „Радијатор инжињеринг“ из Краљева и „Мизан“ из Новог Пазара. Посебну пажњу привукла су излагања ученика из Краљева и студенткиње из Новог Пазара, који се образују по дуалном моделу.

На крају скупа, представници Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација, говорили су о дуалном образовању (са посебним освртом на дуални модел у високом образовању) и Националном оквиру квалификација.