Представљање регионалног програма за размену средњих школа „Супершколе“

Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO) и Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (ГИЗ) позвали су директоре и наставно особље средњих школа са територије Града Краљева, Рашког и околних округа да узму учешће на информативној сесији о регионалном програму за размену средњих школа “Супершколе” која је одржана 22. септембра од 12 до 14 часова у просторијама Културно уметничког друштва “Абрашевић” (Војводе Степе 8). Циљ сесије биo је детаљно представљање регионалног програма “Супершколе”, платформе за успостављање партнерстава између средњих школа у региону Западног Балкана и отвореног позива за пројектне идеје за размене средњих школа, који ће бити отворен у септембру 2022. године. Испред једне школе на информативној сесији могли су учествовати директор/ка и/или члан/ица наставног особља.

Инфо сесији су присуствовали представници средњих школа из Рашког и Моравичког округа. Инфо сесију је отворила Бојана Маринковић, руководилац Школске управе Краљево. Након тога, заинтересовани су могли од представника организатора да чују све потребне информације о програму „Супершколе“.

RYCO и ГИЗ су покренули регионални програм за размену средњих школа „Супершколе” који је део је пројекта који суфинансирају Европска унија и Савезно министарство за економску сарадњу и развој Републике Немачке (BMZ). Програм за циљ има да подржи процес помирења и изградње мира, као и процес интеркултурног учења и дијалога између школа, ученика и ученица и њихових заједница са територије Западног Балкана. Сврха програма је пружање основа за стварање јаких и одрживих веза између средњих школа у региону и изградњу дугорочних партнерстава.

Учешћем у овој иницијативи, изабране средње школе ће имати прилику да спроведу две размене са партнерском школом из региона, као и да учествују у активностима посвећеним изградњи капацитета, умрежавању и сарадњи. Током три године трајања програма преко 150 омладинских размена ће бити подржано широм територије Западног Балкана.

Tоком првог циклуса програма “Супершкола” успостављено је 30 партнерстава средњих школа из региона и организовано 60 омладинских размена у којима је учествовало преко 800 ученика и ученица. Средње школе из Србије успоставиле су највише партнерстава и пријавиле највећи број идеја за омладинске размене у првом циклусу, док је 18 најуспешнијих школа из свих крајева Србије добило прилику да учествује је у програму.

Током првог циклуса програма “Супершкола”, три средње школе из Рашког округа учествовале су у програмима размене: ШОСО „Иво Лола Рибар“ из Краљева, Гимназија из Новог Пазара и Школа за текстилство и дизајн из Новог Пазара.

RYCO има за циљ промоцију духа помирења и сарадње између младих у региону и представља један од највећих успеха Берлинског процеса. Споразум о оснивању овог регионалног механизма потписан је 2016. године.