Светски стручни скуп библиотекара у Атини

У велелепном конгресном центру Мегарон, у грчкој престоници културе, уметности и филозофије Атини, од 24. до 30. августа 2019. године одржан је 85. Светски библиотечки и информациони конгрес под називом „Libraries: dialogue for change”. IFLA, светска, независна, невладина организација окупила је преко 3.600 делегата из 140 земаља, више од 500 говорника у оквиру 250 сесија, око 200 постер сесија, 30 lightning разговора, преко 20 сателит сусрета и 11 кључних сесија које су преношене на интернету путем видео-стрима.

Ове године на скупу је као једини представник Србије била ОШ „IV краљевачки батаљон“са својим пројектом  књижевни маратон Батаљонци књигољупци.  Школа, народна библиотека града Краљева „Стефан Првовенчани“ и град Краљево представљени су  свим члановима Конгреса постер сесијом  бр.59 о пројекту Батаљонци књигољупци. Идеја, реализација и дизајн постера као и интерпретација о пројекту од стране излагача Сандре Вучетић-Радетић и Ане Гвозденовић, представника библиотеке града Краљева, привукла је пажњу многим посетиоцима овог светског скупа и добила пуно позитивних критика тако да је  постер објављен међу првима на званичном сајту IFLA.

Првог свечаног дана отварања Конгреса у Атини, све присутне је поздравила председница IFLA Глорија Перез Салмерон, као и генерални секретар Гералд Лајтнер. У име грчке владе присутне је поздравила Софија Захараки, заменик министра за образовање и верска питања, чије је одељење одговорно за већину библиотека у Грчкој. Уприличен је уметнички програм државе домаћина, на којој је представљена Грчка кроз игру и песму младих уметника.

Циљеви учешћа на  конгресу IFLA-е су међународне дискусије, предавања, истраживања, сарадња у свим областима делатности који се тичу  образовања али и примена стечених искустава у унапређењу школских библиотека. Искуство које су учесници понели са овог конкурса допринеће подизању квалитета образовно васпитног процеса кроз развој  мултикултуралности, креативности у литерарном стваралаштву као и  ефикаснијој комуникацији свих учесника образовно васпитног процеса. Истовремено ће допринети подизању квалитета рада школских библиотека као и квалитета наставе а све у циљу постизања добрих резултата и остваривању бољег успеха. Тим поводом организована је посета културном центру Ставрос Нијархос који обједињује Националну оперу и Националну библиотеку. Библиотека се простире на 25 хиљада квадратних метара у којој се чува око пет хиљада рукописа, докумената и графика из периода од 9. до 19 . века, као и преко милион књига и ревија. Здање је само по себи импозантно, али је главни циљ градње био да се од Културног центра начини место друштвеног живота Атињана.

Након бројних размена искустава међу учесницима и присутнима на Конгресу,  гостовање у Атини завршило се примопредајом дужности будућој председници IFLA и позивом на следећи Конгрес, који ће 2020. године бити одржан у Даблину.