Сајам запошљавања у Краљеву – прилика за 1.500 незапослених

Tрадиционални пролећни Сајам запошљавања, одржан у Дому Војске у Краљеву, у организацији Националне службе за запошљавање – Филијала Краљево, ове године окупио је четрдесетак послодаваца са територије Краљева, који су понудили више од 1.500 радних места. Међу њима су се нашли велики страни инвеститори, али и велики број већих и мањих домаћих предузећа која успешно послују дуги низ година и играју значајну улогу у креирању тржишта рада и запошљавању Краљевчана.

Тражени су сви профили занимања, од производних радника, металске, машинске и текстилне струке, радници у дрвној индустрији, трговци и комерцијалисти, административни радници, возачи, радници у угоститељству и туризму – области која поново стаје на ноге након пандемије корона вируса, магационери, радници обезбеђења, хигијеничарке… Војска Србије је имала свој штанд, на коме су млади могли да се пријаве за активну војну службу. И високо образовани кандидати могли су да потраже посао на Сајму будући да су тражени машински и грађевински инжењери, агрономи, економисти, туризмолози, преводиоци…

Сајам је отворио градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, који је подсетио на то да је „Краљево у периоду после 2000. године било жртва пљачкашких и отмичарских приватизација и у то доба све краљевачке велике фирме су престале да постоје“.

„У ‘Магнохрому’ је некада радило 5.500 радника, у Фабрици вагона 4.200, у ‘Kаблару’ 3.000, у ‘Јасену’ је било запослено 2.500 Краљевчана, а у ‘Аутотранспорту’ 1.500 људи. Све те фирме су престале да постоје и Kраљево је био један од градова са највишом стопом незапослености у читавој Србији. Почев од 2012. године тај број се полако смањивао, тако да је 2016. у нашем граду било незапослено око 12.500 радника. Захваљујући нашем председнику Александру Вучићу, у Kраљеву су отворене две велике фабрике – ‘Еуротај’, у којој данас ради око 1.050 радника, и ‘Леони’, у коме је запослено 4.585 радника. Поред њих, и краљевачке фирме настављају са новим запошљавањем, тако да у ‘Гиру’ данас ради готово 900 радника, а и у другим краљевачким предузећима имамо све више запослених“, рекао је градоначелник истакавши:

„Данас на евиденцији Националне службе за запошљавање имамо око 6.300 радника, што је двоструко мање у односу на 2016. годину, а очекују нас и нова запошљавања, тако да у Kраљеву свако ко жели да добије посао – то и може. Радостан сам што данас можемо видети на Сајму велики број предузећа, како краљевачких тако и оних који су наш град дошли и у њему запошљавају раднике. Надам се да ће велики број људи, поготову младих, добити посао.“

Градоначелник је подсетио на то да Град сваке године у буџету обезбеђује средства за мере активне политике запошљавања, те да је у буџету за 2023. годину за те намене издвојено око 13.600.000 динара.

„Та средства ћемо једним делом удружити са Филијалом Национе службе за запошљавање, а сарађиваћемо и са другим организацијама у пројектима који подразумевају нова запошљавања. Надам се да ће млади из Kраљева, али они који су у категорији теже запошљивих особа, моћи да, уз помоћ субвенција Националне службе за запошљавање и Града Kраљева, дођу до посла“, поручио је др Предраг Терзић, градоначелник града Краљева.

Како је истакла директорка краљевачке Филијале Националне службе за запошљавање Снежана Прелић, уједно захваливши на дугогодишњој успешној сарадњи, највећи послодавац, који је био и домаћин Сајма, јесте Војска Србије, а понуда радних места је веома разнолика.

„Преовладава понуда у машинско-металској струци, али не заостаје ни дрвно-прерађивачка, текстилна, угоиститељска ни прехрамбена струка, тако да незапослена лица имају могућност да, у складу са својим образовањем, искуством, али и жељама, изаберу жељени посао“, рекла је Снежана Прелић.

Директор Регионалне привредне коморе Краљево Звонко Туфегџић је нагласио да у последњих 10 година има све више фирми и потражње за квалификованом радном снагоим, а да је резервоар радне снаге све мањи.

„Надам се да ћемо имати још већу потражњу за радном снагом. Сматрам да ће у будућности град Kраљево бити место где ће долазити и радна снага из окружења, зато што имамо квалитетне фирме, и домаће и стране, које су аутоматизоване, где је лако радити, а зараде су порасле“, рекао је Туфегџић.

Овогодишњи пролећни сајам окупио је и велики број ученика завршних разреда краљевачких средњих школа. Руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић је истакла да је сајам веома добра прилика да ученици имају директан контакт са послодавцима.

„На овај начин ће се они који не желе да наставе школовање упознати са свим условима запошљавања – директно ће моћи да се распитају и о висини зараде, каријерном вођењу, преквалификацији или доквалификацији. Они ученици који желе да наставе студирање, имају прилику да упознају услове студирања нашег Машинског факултета“, рекла је Бојана Маринковић.

Како је истакла, краљевачка привреда подржава дуално образовање, тако да средње школе – Машинска техничка, Електро-саобраћајна, Економска, Шумарска и Пољопривредно-хемијска већ раде по дуалу, а на Сајму су били и предузетници код којих ученици имају праксу, па је то била прилика да сазнају услове и конкуришу за посао баш код њих, уколико не желе да наставе школовање.

На Сајму су додељени и уговори послодавцима за програм стручне праксе, којих је ове године било 36, а 38 младих без радног искуства добиће прилику да се кроз овај програм оспособи и стекне знања и вештине.

Извор текста: Град Краљево