Промотивни догађај посвећен инклузивном образовању

Општина Рашка учествује у пројекту Учимо сви заједно који спроводе Министарство просвете и УНИЦЕФ, уз финансијску подршку Европске уније.

Дана 28.05.2024. године одржан је промотивни догађај посвећен инклузивном образовању у Рашки, у периоду од 11 часова, у просторијама ресторана Средње школе „Краљица Јелена“.

Пројекат Учимо сви заједно траје од 2021. године, када су Министарство просвете, Европска унија и УНИЦЕФ су удружили снаге да побољшају доступност и квалитет предуниверзитетског образовања за свако дете, посебно за децу неповољног социо-економског статуса. Пројекат полази од стратешког опредељења Републике Србије да је инклузивно образовање основно право сваког детета и полазна тачка за развој праведног, отвореног, и демократског друштва. У пројекат је директно укључено 20 јединица локалних самоуправа, а пројектом је обухваћено око 10 одсто школа у Србији и око 5.000 стручњака из образовања и других области, укључујући и Општину Рашка.

Промотивни догађај одржан је 28.05.2024. године и окупио је представнике локалне самоуправе, директоре, наставнике, родитеље и ученике свих школа из Општине Рашка које су укључене у пројекат и представнике других локалних институција и организација, укључујући локалне организације цивилног друштва.

Окосница овог промотивног догађаја било је заједничко осликавање слова у реченици „Учимо сви заједно“, у ком су учествовали ученици, наставници и представници локалне заједнице. Заједничким осликавањем слова, стављен је у фокус да деца уче од одраслих, да одрасли уче од деце, да деца уче са децом и да сви учимо заједно у циљу равноправног, квалитетног, инклузивног и демократског друштва.

Промотивном догађају су присуствовали: представници локалне самоуправе; руководилац Школске управе Краљево, госпођа Бојана Маринковић; директори школа и предшколске установе из Рашке; директори јавних предузећа и установа; представници Војске Србије; сестринство манастира Градац; представници услуга социјалне заштите; представници Удружења особа са инвалидитетом; представници Канцеларије за младе Рашка; ученици, родитељи и сарадници.

Током промотивног догађаја, присутнима су се обратили:

  • Марија Трикош, директорка Средње школе „Краљица Јелена“
  • Слободан Ристовић, начелник ОУ Рашка
  • Бојана Маринковић, руководилац Школске управе Краљево