Одржано предавање о женама у средњовековној Србији

У четвртак, 16. марта, у краљевачкој библиотеци уприличено је предавање др Драгољуба Даниловића на тему „Жене у средњовековној Србији”. Предавању је присуствовала и Бојана Маринковић, руководилац Школске управе Краљево.

Др Драгољуб Даниловић (1964–) рођен је у Београду, живи и ради у Краљеву. Професор је историје у Гимназији, докторску дисертацију „Жичка епархија у средњем веку“ одбранио је 2014. године на Филозофском факултету у Београду. Аутор је монографије „Манастир Жича: центар Архиепископије, Епархије и сабора у средњем веку“, коаутор књига „Жичка епархија: осам векова светосавског континуитета: историја, манастири, цркве” (са Горданом Гаврић), „Основна школа IV краљевачки батаљон, традиција кроз векове” (са Славољубом Васојевићем) и „Краљево у окупираној Србији: (1915–1918)” (са Маријом Карапанџић).

На почетку предавања др Даниловић истакао је да је подстакнут актуелном темом женске еманципације кренуо у истраживање положаја и улоге жена у средњем веку, нарочито с обзиром на стереотипе о том периоду историје као мрачном и назадном. Подсетио је да је задатак историчара да расветљава изворе, правилно их тумачи и настоји да установи истину.

Владарке, принцезе, краљице, царице, ктиторке, књижевнице, монахиње, мајке, сестре – бројне су и вишеструке улоге у којима се се жене остваривале. Потом је са много занимљивих детаља поткрепљених доказима осветлио биографије српских средњовековних владарки. У својеврсном каталогу нашле су се – Ана (жена Стефана Немање), Евдокија Анђео и Ана Дандоло  (жене Стефана Првовeнчаног), Ана (жена краља Радослава), Белосава (жена краља Владислава), Јелена Анжујска (жена краља Уроша), Каталина Арпад (жена краља Драгутина), Јелена, Јелисавета, Ана и Симонида (женe краља Милутина), Теодора и Марија Палеолог (жене краља Стефана Дечанског), Јелена Шишман (жена цара Душана), Ана Бесараб (жена цара Уроша V), Милица (жена кнеза Лазара), Јелена Гатилузио (жена деспота Стефана Лазаревића), Ирина Кантакузина (жена деспота Ђурђа Бранковића), Јелена Палеолог (жена деспота Лазара Бранковића) и Ангелина Аријанит Комнин (жена деспота Стефана Бранковића).

Текст: Катарина Јаблановић

Фотографије: Иван Спасојевић