Конференција о ХПВ вакцинацији

Удружење „Родитељ“, заједно са Министарством здравља Републике Србије, Институтом за јавно здравље Републике Србије и уз подршку Министарства просвете, спроводи кампању од важности за наша поколења- ХПВ вакцинација и превенција рака грлића материце и других обољења изазваних ХП вирусом – „ХПВ НЕ“.
Будући да је вакцинација против ХПВ доступна у домовима здравља потпуно бесплатна, покренута је заједничка кампања у циљу обавештавања становника Србије о овој важној информацији. У оквиру кампање одржано је неколико конференција у градовима Србије, а сада су и грађани Краљева добили потребне информације о вакцинацији.
С обзиром на велики значај пројекта „ХПВ НЕ“, као и то што се вакцина прима и у Дому здравља Краљево, овој конференцији присуствовали су сви директори основних школа Школске управе Краљево. На конференцији су учествовали директорка Удружења „Родитељ“ , Гордана Племић, представник Министарства здравља Републике Србије, представник Републичког фонда за здравствено осигурање прим. др сц. мед. Катарина Боричић, представница Института за јавно здравље Србије „Батут“, Марко Матовић, помоћник градоначелника Краљева за социјална питања, др Мирјана Крчевинац, директор Дома здравља Краљево, др Наташа Миленковић, начелница службе за здравствену заштиту деце Дома здравља Краљево и Бојана Маринковић, руководилац Школске управе Краљево.
ХПВ вакцина је захваљујући свим државним институцијама из области здравства: Министарству здравља, Републичком фонду здравственог осигурања, Институту „Батут“, почетком јуна стигла у нашу земљу, у домове здравља широм Србије. Наша деца су добила исту прилику, као и њихови вршњаци у земљама у окружењу, да буду заштићени од болести изазваних овим вирусом.
Присутни су говорили о вирусу, болестима које изазива, поражавајућој статистици у нашој земљи и кампањи имунизације, која је неопходна како би се болест свела на најмањи могући ниво.
Деветновалентна вакцина је врло битна за дечаке и девојчице узраста од девет до деветнаест година. Вакцину је до сада у нашој земљи примило више од 28.209 деце. Заједничком сарадњом Дома здравља Краљево и Школске управе Краљево, едукацијом и превенцијом, били би постигнути позитивни резултати. Начелница Школске управе Краљево, Бојана Маринковић, истакла је да ће школе у наредном периоду посебну пажњу посветити овој тематици, која ће бити заступљена на многим радионицама и у оквиру активности где ће присусвовати лекари, а овом питању биће речи и на часовима одељењске заједнице. Битна је и сарадња са родитељима у циљу схватања важности вакцинације за њихову децу, која ће заштитити њихово репродуктивно здравље.